Jak picie mleka wpływa na trądzik?

mleko a trądzik

Trądzik to choroba wywoływana przez całą masę czynników. Czy picie mleka także może przyczynić się do powstawania wyprysków? Coraz więcej mówi się o nadwrażliwości na nabiał oraz komplikacjach z tego wynikających. Sprawdź, jak mleko wpływa na trądzik i skórę.

Przez wiele lat pokutowało przekonanie, że mleko to coś na kształt superfood o ogromnym potencjale odżywczym. Podkreślano zawartość wapnia, białka oraz witamin, czyniąc z płynu nektar bogów. Jak się jednak okazuje, nabiał nie sprawdza się u każdego, przeciwnie – zdarza się, że wywołuje problemy układu pokarmowego, a nawet trądzik i inne poważne schorzenia.

Mleko – skład i właściwości

Mleko krowie rzeczywiście posiada mnóstwo cennych składników. Jest bowiem produktem przeznaczonym dla cieląt, którym ma zapewnić szybki wzrost i prawidłowy rozwój.

Skład mleka pełnotłustego w przeliczeniu na szklankę:

  • Energia: 140 kcal
  • Białko: 7,4 g
  • Tłuszcz: 7,4 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,4 g
  • Węglowodany: 11 g
  • Cukry proste: 11 g
  • Sól: 0,3 g
  • Witamina D: 24% RWS
  • Ryboflawina (B2): 26% RWS
  • Witamina (B12): 18% RWS
  • Wapń: 28% RWS
  • Potas: 10% RWS
  • Fosfor: 22% RWS
  • Selen: 13% RWS

gdzie, RWS to Referencyjna Wartość Spożycia dzienniego.

Mleko jest źródłem białka występującego głównie pod postacią protein serwatkowych oraz kazeiny. Znajdziesz w nich wszelkie aminokwasy niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. [1]

Białko serwatkowe jest bogate między innymi w aminokwasy BCAA (leucynę, walinę, izoleucynę), odgrywające ogromną rolę w regeneracji tkanki mięśniowej. Dostateczna ich podaż w diecie pomaga zmniejszyć ryzyko utraty mięśni i przyspiesza syntezę włókien peptydowych. [2] [3]

Polecamy: Domowe sposoby na trądzik różowaty

Z tego względu spożywanie mleka wydaje się szczególnie ważne u osób starszych, a także aktywnych fizycznie. [4]

Wśród kwasów tłuszczowych zawartych w tym białym napoju szczególnie istotne są: kwas linolowy (CLA), który pomaga zachować szczupłą sylwetkę, a także kwasy omega-3, wpływające na pracę mózgu i wielu innych narządów. [5]

Z uwagi na obecność wspomnianych już protein, mleko znane jest z korzystnego oddziaływania na kości oraz przeciwdziałania osteoporozie. Według badań białko może chronić przed utratą masy kostnej u osób stosujących dietę ubogą w wapń. [6]

Działanie ochronne na kości związane jest także z faktem, że mleko obfituje w wapń, potas, fosfor oraz witaminy: D i K2. [7]

Mleko mleku nierówne

Należy podkreślić, że o ile mleko surowe rzeczywiście kryje mnóstwo cennych substancji odżywczych, ich zawartość zmienia się w wyniku procesu przetwarzania płynu.

To, jak wiele witamin, minerałów i innych dobroczynnych składników znajduje się w szklance mleka zależy także od sposobu, w jaki hodowane były zwierzęta, od których pochodzi. [8]

Ważne

Mleko pozyskane od krów skarmianych trawą posiada o wiele więcej składników odżywczych od tego pochodzącego od zwierząt hodowanych przemysłowo. [9] Jest bogate nie tylko w białko i witaminy, ale także w substancje przeciwzapalne i zwalczające wolne rodniki. [10]

Z kolei do mleka krów, których życie polega na nieustannym staniu bądź leżeniu w ciasnym kojcu, karmionych paszą o nie do końca znanym składzie i leczonych antybiotykami oraz hormonami może się przedostawać wiele niepożądanych substancji.

Wpływ nabiału na trądzik

Mimo dostarczania tak wielu cennych składników, mleko nie jest napojem idealnym. Coraz więcej mówi się o tym, że nie zostało „zaprojektowane” z myślą o ludziach, a tym bardziej niemowlętach, które są kilkukrotnie mniejsze od cieląt. Ich rozwój także przebiega w inny sposób.

Wiele dzieci wykazuje nietolerancję na mleko, które przejawia się wysypką i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Skaza białkowa czy uczulenie na laktozę zdarzają się bardzo często.

Polecamy: Wpływ czarnuszki na trądzik i cerę

Co więcej, u dorosłych spożycie mleka także może wywoływać szereg różnego rodzaju problemów – od dolegliwości trawiennych, po wypryski.

Ważne

Z badań wynika, że mleko może wywoływać trądzik – dotyczy to w zasadzie większości produktów nabiałowych. [11]

Podejrzewa się, że prawdopodobny jest tu związek ze stosowaniem hormonów w hodowli krów mlecznych. Substancje te zaburzają równowagę w organizmie człowieka, czego konsekwencją mogą być między innymi zmiany trądzikowe. Podobne działanie wykazują także hormony naturalnie występujące w mleku – pamiętajmy, że płyn ten ma służyć do indukowania szybkiego wzrostu cieląt.

Spożycie mleka może także zaburzać gospodarkę insulinową. Hormon zawarty w płynie (IGF-1) ma budowę zbliżoną do niej, co wiąże się z możliwością zakłócania produkcji hormonów ludzkich.

Co więcej, w mleku znajdziesz także cukier – laktozę, która ma ogromny potencjał alergizujący. Nietolerancję na nią wykazuje już ponad połowa populacji! [11] [12]

Jak się okazuje, związek ten również może przyczyniać się do powstawania trądziku – albo na skutek reakcji alergicznej, albo w wyniku zaburzania innych procesów zachodzących w ciele.

Jak widać mleko to nienajlepszy napój na trądzik.

Jakie mleko na trądzik?

Zdiagnozowanie przyczyn leżących u podłoża trądziku jest trudne i wymaga konsultacji ze specjalistą. Warto jednak zastosować dietę eliminacyjną i zaobserwować, czy po odstawieniu niektórych produktów, twoja cera ulegnie poprawie.

Jeśli na twojej liście podejrzanych znajduje się mleko, możesz sięgnąć po alternatywy. Sklepowe półki dosłownie uginają się pod zamiennikami tego kontrowersyjnego napoju.

Czym możesz zastąpić mleko, gdy masz trądzik?

Do wyboru masz mnóstwo roślinnych odpowiedników:

  • mleko sojowe
  • mleko migdałowe
  • mleko kokosowe
  • mleko owsiane
  • mleko ryżowe
  • mleko z orzechów nerkowca

Zwróć jednak uwagę na skład napojów i ich pochodzenie, Wybieraj te z krótką etykietą, najlepiej z wzbogacone wapniem i pochodzące z upraw ekologicznych.

Jakie mleko na trądzik będzie najlepsze?

To w dużej mierze zależy od tego, na co masz alergię i czego nie tolerujesz w żywności. Wymienione wyżej produkty są świetną alternatywą, jednak mogą zawierać gluten czy orzechy, które czasami wywołują uczulenie, a to objawia się w różny sposób – także wypryskami.

Mleko bez laktozy a trądzik

Inną alternatywą tradycyjnej wersji białego napoju jest mleko bez laktozy. Ten, trudny do strawienia dla ogromnej liczby osób węglowodan, jest rozkładane w płynie za pomocą enzymu – laktazy.

Polecamy: Witamina A na trądzik – jak stosować?

Z uwagi na wyeliminowanie z niego kontrowersyjnego cukru, mleko bez laktozy może mieć mniejszy negatywny wpływ na trądzik. Niemniej należy pamiętać, że wypryski mogą być konsekwencją obecności również innych związków, dlatego stosowanie tej alternatywy nie zawsze pomaga zwalczyć problemy z cerą.

Podsumowanie: Czy pić mleko przy trądziku

Wiele badań potwierdza negatywny wpływ mleka na trądzik. Warto zatem sprawdzić, czy nie należysz do osób z nietolerancją laktozy bądź innych składników produktu.

Być może wystarczy odstawić przetwory mleczne, by twoja cera nabrała dawnego blasku? Składniki odżywcze możesz uzupełnić stosując inne wartościowe produkty i odpowiednio bilansując dietę.


Źródła:

  1. Nehete JY, Bhambar RS, Narkhede MR, Gawali SR. Natural proteins: Sources, isolation, characterization and applications. Pharmacogn Rev. 2013;7(14):107-116. doi:10.4103/0973-7847.120508
  2. Jackman SR, Witard OC, Philp A, Wallis GA, Baar K, Tipton KD. Branched-Chain Amino Acid Ingestion Stimulates Muscle Myofibrillar Protein Synthesis following Resistance Exercise in Humans. Front Physiol. 2017;8:390. Published 2017 Jun 7. doi:10.3389/fphys.2017.00390
  3. Hartman JW, Tang JE, Wilkinson SB, Tarnopolsky MA, Lawrence RL, Fullerton AV, Phillips SM. Consumption of fat-free fluid milk after resistance exercise promotes greater lean mass accretion than does consumption of soy or carbohydrate in young, novice, male weightlifters. Am J Clin Nutr. 2007 Aug;86(2):373-81. doi: 10.1093/ajcn/86.2.373. PMID: 17684208.
  4. Radavelli-Bagatini S, Zhu K, Lewis JR, Dhaliwal SS, Prince RL. Association of dairy intake with body composition and physical function in older community-dwelling women. J Acad Nutr Diet. 2013 Dec;113(12):1669-74. doi: 10.1016/j.jand.2013.05.019. Epub 2013 Aug 1. PMID: 23911336.
  5. Lindmark Månsson, H. (2008). Fatty acids in bovine milk fat. Food & Nutrition Research, (52). https://doi.org/10.3402/fnr.v52i0.1821
  6. Sahni S, Broe KE, Tucker KL, McLean RR, Kiel DP, Cupples LA, Hannan MT. Association of total protein intake with bone mineral density and bone loss in men and women from the Framingham Offspring Study. Public Health Nutr. 2014 Nov;17(11):2570-6. doi: 10.1017/S1368980013002875. Epub 2013 Oct 29. PMID: 24168918; PMCID: PMC4103961.
  7. Varenna M, Manara M, Galli L, Binelli L, Zucchi F, Sinigaglia L. The association between osteoporosis and hypertension: the role of a low dairy intake. Calcif Tissue Int. 2013 Jul;93(1):86-92. doi: 10.1007/s00223-013-9731-9. Epub 2013 May 8. PMID: 23652773.
  8. Benbrook CM, Butler G, Latif MA, Leifert C, Davis DR. Organic production enhances milk nutritional quality by shifting fatty acid composition: a United States-wide, 18-month study. PLoS One. 2013 Dec 9;8(12):e82429. doi: 10.1371/journal.pone.0082429. PMID: 24349282; PMCID: PMC3857247.
  9. Średnicka-Tober D, Barański M, Seal CJ, Sanderson R, Benbrook C, Steinshamn H, Gromadzka-Ostrowska J, Rembiałkowska E, Skwarło-Sońta K, Eyre M, Cozzi G, Larsen MK, Jordon T, Niggli U, Sakowski T, Calder PC, Burdge GC, Sotiraki S, Stefanakis A, Stergiadis S, Yolcu H, Chatzidimitriou E, Butler G, Stewart G, Leifert C. Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta- and redundancy analyses. Br J Nutr. 2016 Mar 28;115(6):1043-60. doi: 10.1017/S0007114516000349. Epub 2016 Feb 16. PMID: 26878105; PMCID: PMC4838834.
  10. Kusche D, Kuhnt K, Ruebesam K, Rohrer C, Nierop AF, Jahreis G, Baars T. Fatty acid profiles and antioxidants of organic and conventional milk from low- and high-input systems during outdoor period. J Sci Food Agric. 2015 Feb;95(3):529-39. doi: 10.1002/jsfa.6768. Epub 2014 Jul 23. PMID: 24898881.
  11. Katta R, Desai SP. Diet and dermatology: the role of dietary intervention in skin disease. J Clin Aesthet Dermatol. 2014 Jul;7(7):46-51. PMID: 25053983; PMCID: PMC4106357.
  12. Szilagyi A. Adaptation to Lactose in Lactase Non Persistent People: Effects on Intolerance and the Relationship between Dairy Food Consumption and Evalution of Diseases. Nutrients. 2015 Aug 13;7(8):6751-79. doi: 10.3390/nu7085309. PMID: 26287234; PMCID: PMC4555148.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *