Imbir na odchudzanie – czy działa i jak stosować?

Imbir należy do najpopularniejszych, domowych sposobów na odchudzanie. Czy rzeczywiście pozwala spalić tkankę tłuszczową? Jak go stosować, by móc liczyć na efekty?

Imbir – właściwości

Imbir to niezwykle popularna przyprawa stosowana głównie w kuchni azjatyckiej. Zdobył też uznanie jako naturalny sposób na poprawę odporności i… utratę zbędnych kilogramów.

Za cenne właściwości korzenia imbiru odpowiadają zawarte w nim substancje, w tym:

  • witamina C
  • witaminy z grupy B
  • witamina E
  • żelazo
  • wapń
  • magnez
  • potas
  • błonnik
  • olejki eteryczne
  • związki fenolowe

Imbir posiada silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu poprawia odporność i pozytywnie wpływa na zdrowie organizmu. [1]

Zwalcza wolne rodniki, zapobiegając tym samym przedwczesnemu starzeniu się oraz chroniąc przed rozwojem wielu groźnych chorób, w tym nowotworów.

Ma również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i rozgrzewające, dlatego poleca się przyjmowanie go przy przeziębieniach i infekcjach.

Ponadto imbir łagodzi nudności, dzięki czemu jest popularnym sposobem na chorobę lokomocyjną. Nie powoduje przy tym senności – w przeciwieństwie do większości gotowych preparatów. [2]

Wiele osób ceni go za właściwości oczyszczające, dzięki którym organizm może szybciej pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn.

Obecność związków fenolowych, w tym przede wszystkim gingerolu i zinferonu, sprawia, że imbir przyspiesza też proces odchudzania.

Czy imbir przyspiesza odchudzanie?

Imbir rzeczywiście przyspiesza odchudzanie, dlatego jest chętnie spożywany przez osoby, które chcą stracić na wadze. [3]

Największe efekty zapewnia dzięki zwiększeniu termogenezy organizmu, czyli procesu polegającego na ogrzewaniu ciała w celu utrzymania jego właściwej temperatury.

Poprzez działanie termogenne imbir podnosi spoczynkowy wydatek energetyczny organizmu, co przekłada się na większą ilość spalonych w ciągu dnia kalorii.

Rezultatem jest szybsza redukcja masy ciała, co skraca drogę do wymarzonej, szczupłej sylwetki.

Imbir wspiera odchudzanie także poprzez przyspieszenie przemiany materii. Wynika to z jego oddziaływania na układ pokarmowy – wspomaga trawienie poprzez stymulowanie wydzielania soków trawiennych oraz usprawnia pracę jelit.

W efekcie organizm wolniej odkłada tkankę tłuszczową, co pomaga stracić na wadze oraz chroni przed efektem jojo.

Imbir pomaga też pozbyć się złogów jelitowych, które utrudniają skuteczne odchudzanie i są przyczyną dolegliwości trawiennych, np. wzdęć czy zaparć.

Składnik ten może zmniejszać łaknienie ze względu na oddziaływanie na poziom leptyny – hormonu odpowiadającego za uczucie sytości.

Dodając korzeń imbiru do potraw można więc uregulować swój apetyt, co ułatwi spożywanie mniejszych porcji jedzenia i zlikwiduje problem podjadania między posiłkami.

Co więcej, przyprawa wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, co również ułatwia i przyspiesza odchudzanie.

Jak stosować imbir na odchudzanie?

Imbir na odchudzanie może być stosowany na wiele sposobów. Podstawą każdego z nich jest świeży korzeń imbiru, który znajdziemy w większości sklepów spożywczych.

Składnik można dodawać do zwykłych potraw – świetnie wzbogaca ich smak, przy czym najlepiej sprawdzi się w przypadku kuchni azjatyckiej.

Ważne

Warto jednak wiedzieć, że imbir przyniesie najlepsze efekty na polu utraty kilogramów, jeśli będzie stosowany regularnie.

Szczególnie sprawdzają się więc mikstury zawierające imbir, które można samodzielnie przygotowywać w domu. Codzienne sięganie po tego typu preparaty pozwoli na szybką utratę wagi.

Dużą popularnością cieszy się woda lub herbata z imbirem. Wystarczy dodać do napoju starty lub posiekany korzeń, odstawić całość na kilka minut i wypić wraz z kawałkami przyprawy.

Polecamy: Gdzie znajdę naturalne termogeniki?

Samo stosowanie imbiru na odchudzanie nie będzie oczywiście skuteczne bez wprowadzenia odpowiedniego stylu życia. Dla najlepszych efektów konieczne jest rozpoczęcie zdrowej diety o odpowiedniej kaloryczności i regularna aktywność fizyczna.

Wówczas imbir ułatwi i przyspieszy spalanie tkanki tłuszczowej.

Mikstura na odchudzanie z imbirem

Dużą popularnością cieszy się specjalna mikstura na odchudzanie z imbirem. Wystarczy pić ją codziennie. W połączeniu z aktywnym trybem życia i dietą redukcyjną w krótkim przyniesie efekty.

Aby przygotować napój, potrzebne będą:

  • 3 cm startego lub posiekanego imbiru
  • szklanka ciepłej wody
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki miodu

Imbir zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sok z cytryny i miód. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Miksturę należy pić codziennie na czczo. Nie tylko ułatwi odchudzanie, ale także pomoże pozbyć się wzdęć, usprawni procesy trawienne i poprawi odporność.

Jakie efekty zapewnia imbir?

Regularne spożywanie imbiru pomaga przyspieszyć przemianę materii i zwiększyć termogenezę, co przekłada się na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej i redukcję zbędnych kilogramów.

Jeśli połączymy ten składnik z ćwiczeniami fizycznymi w postaci przynajmniej trzech 30-minutowych treningów w tygodniu oraz dietą o dobrze dobranej kaloryczności, możemy spodziewać się utraty 2-4 kg miesięcznie.

Polecamy: Jak powinna wyglądać dieta przyspieszająca metabolizm?

Po imbir powinny sięgnąć szczególnie osoby, które pomimo ćwiczeń i diety nie widzą u siebie efektów redukcji lub są z nich niezadowolone.

Warto stosować go także w przypadku problemów trawiennych, które utrudniają osiągnięcie płaskiego brzucha – dzięki złagodzeniu wzdęć i zaparć imbir pomoże uzyskać wymarzony wygląd sylwetki.

Podsumowanie

Imbir jest jednym z naturalnych sposobów na odchudzanie. Dzięki zawartym w nim substancjom przyspiesza przemianę materii, zwiększa termogenezę i zmniejsza apetyt. Oczyszcza też organizm, kompleksowo wspierając redukcję.

Warto włączyć go do diety również ze względu na działanie przeciwutleniające i wzmacniające odporność.

Korzeń imbiru można wykorzystać na różne sposoby. Wygodną opcją jest specjalna mikstura odchudzająca, która ułatwia codzienne stosowanie tego składnika, a przy tym ma przyjemny smak.


Źródła:

  1. Jiang T. A. (2019). Health Benefits of Culinary Herbs and Spices. Journal of AOAC International, 102(2), 395–411. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30651162/
  2. Giacosa, A., Morazzoni, P., Bombardelli, E., Riva, A., Bianchi Porro, G., & Rondanelli, M. (2015). Can nausea and vomiting be treated with ginger extract?. European review for medical and pharmacological sciences, 19(7), 1291–1296. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25912592/
  3. Maharlouei, N., Tabrizi, R., Lankarani, K. B., Rezaianzadeh, A., Akbari, M., Kolahdooz, F., Rahimi, M., Keneshlou, F., & Asemi, Z. (2019). The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Critical reviews in food science and nutrition, 59(11), 1753–1766. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *