Gorzka pomarańcza na odchudzanie – jak działa?

gorzka pomarańcza

W suplementach diety wspomagających odchudzanie możemy znaleźć substancje aktywne, które mają oddziaływać na organizm, pobudzając go na różne sposoby do spalania nadmiernej tkanki tłuszczowej.

Jednym z najczęściej wykorzystywanych składników w suplementach diety na odchudzanie jest ekstrakt z owoców lub liści gorzkiej pomarańczy. Jak wpływa na organizm i czy faktycznie wspomaga proces redukcji masy ciała?

Dowiedz się, czy warto stosować suplementy diety, które w swoim składzie zawierają ekstrakt z Citrus aurantium.

Właściwości gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium)

Drzewo gorzkiej pomarańczy jest zaliczane do roślin z rodziny rutowatych. W naturalnych warunkach rośnie w południowo-wschodniej Azji. Znane jest również jako „dzika pomarańcza” i jest połączeniem gatunków Citrus maxima (pomelo) i Citrus reticulata (mandarynki).

Najskuteczniejsze działanie lecznicze wykazują ekstrakty i olejki eteryczne pozyskiwane z owoców i liści drzewa, z uwagi na najwyższe stężenia substancji aktywnych.

W chińskiej medycynie właściwości lecznicze gorzkiej pomarańczy wykorzystywane są od wieków. Obecnie w globalnym przemyśle roślina ta stosowana jest przede wszystkim do produkcji różnego rodzaju suplementów diety o właściwościach odchudzających.

Dodatkowo gorzka pomarańcza wykazuje korzystne działanie w terapii leczniczej trądziku pospolitego, dlatego możemy spotkać ją również w suplementach diety i lekach mających korzystne działanie na stan cery.

Skład i wartości odżywcze gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium)

Pod względem wartości odżywczych gorzka pomarańcza (Citrus aurantium) przypomina najpopularniejszą z pomarańczy (Citrus sinensis), jednak charakteryzuje się inną zawartością fitozwiązków, które odpowiadają za jej specyficzne właściwości.

Gorzka pomarańcza w 100 g dostarcza 37 do 66 kalorii, w zależności od stopnia dojrzałości owocu. W tej samej ilości dostarcza od 0,6 do 1 gramów białka, 9,7 do 15,2 gramów węglowodanów i śladowe ilości tłuszczu. Ponadto gorzka pomarańcza jest dobrym źródłem witaminy C, witaminy A, fosforu, żelaza i wapnia. [1]

Gorzka pomarańcza ma złożony skład chemiczny, choć najprawdopodobniej najbardziej znana jest z lotnego olejku obecnego w jej skórce.

Chyba każdy z nas kojarzy charakterystyczny zapach i uczucie, które pozostaje na dłoniach po obieraniu pomarańczy czy mandarynek. W przypadku Citrus aurantium moglibyśmy spodziewać się podobnych odczuć, jednak znacznie bardziej ostrych i intensywnych. To właśnie ten olejek nadaje gorzkiej pomarańczy silny zapach i smak oraz odpowiada za wiele jej właściwości leczniczych.

Oprócz tego składnika skórka zawiera flawony i alkaloidy, w tym przede wszystkim synefrynę, oktopaminę i N-metylotyraminę.

Czy gorzka pomarańcza wspomaga odchudzanie?

Zanim zaczęto stosować gorzką pomarańczę jako wsparcie w redukcji masy ciała w wielu kulturach roślina ta była podawana na zupełnie inne dolegliwości.

W Meksyku i Ameryce Południowej z jej liści parzono napary stosowane jako środki wzmacniające odporność, uspokajające i zwalczające bezsenność. Natomiast skórkę owocu wykorzystywano jako remedium na bóle brzucha i nadciśnienie.

W dawnej kulturze krajów europejskich napar z liści gorzkiej pomarańczy pito na problemy żołądkowe, a także bezsenność i kołatanie serca. Skórkę gorzkiej pomarańczy stosowano jako środek przeciwskurczowy.

W tradycyjnej medycynie chińskiej skórki niedojrzałych owoców używano przy niestrawności, bólach brzucha i zaparciach.

Ekstrakty z owoców i liści gorzkiej pomarańczy mogą skutecznie wspomagać odchudzanie. Obecnie na rynku możemy spotkać się z suplementami diety, których działanie opiera się głównie na substancjach pochodzących z Citrus aurantium lub takimi, które zawierają jedynie dodatek ekstraktów z części tej rośliny.

Potwierdzeniem skuteczności działania wspomagającego odchudzanie są wyniki badań, w których wykazano, że regularne podawanie ekstraktu z gorzkiej pomarańczy w połączeniu z kofeiną i ekstraktem z dziurawca, w ciągu 6 tygodni przyczyniło się do utraty 1,4 kg masy ciała i spadku zawartości tkanki tłuszczowej o 2,9%. [2]

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy w suplementach odchudzających

Dlaczego gorzka pomarańcza jest wykorzystywana w suplementach diety na odchudzanie? Ekstrakt z Citrus aurantium swoje korzystne działanie na utratę masy ciała zawdzięcza wysokiej zawartości synefryny, której działanie na organizm porównywane jest z działaniem kofeiny czy efedryny.

Synefryna to związek chemiczny, który w organizmie człowieka wykazuje podobne efekty, jak adrenalina. Pobudza bicie serca i przyspiesza oddychanie, a tym samym promuje termogenezę i procesy metaboliczne, które prowadzą do produkcji ciepła przez organizm. Ponadto synefryna zwiększa wydajność procesu lipolizy, czyli rozkładu i zużycia tłuszczu, podczas wzmożonej aktywności fizycznej. [3]

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy przyczynia się również do stymulowania rozpadu cholesterolu. W organizmie powoduje uwalnianie hormonu stresu (noradrenaliny), który wywołuje reakcje metaboliczne zwiększające rozkład tłuszczu.

Dzięki temu stosowanie ekstraktu z Citrus aurantium może przyczynić się do zmniejszenia widoczności cellulitu.

W celu zwiększenia skuteczności działania suplementów odchudzających gorzka pomarańcza często łączona jest z innymi naturalnymi składnikami aktywnymi, takimi jak ekstrakt z czarnego pieprzu, ekstrakt z rozmarynu, czy ekstrakt z dziurawca zwyczajnego.

Podsumowanie: czy warto stosować gorzką pomarańczę na odchudzanie?

Suplementy diety wspomagające odchudzanie, które w swoim składzie zawierają ekstrakt z gorzkiej pomarańczy, mogą być skutecznym wsparciem w redukcji nadmiernej masy ciała. Ich działanie będzie najbardziej efektywne, w przypadku połączenia suplementacji z dobrze zbilansowaną dietą i dodatkową aktywnością fizyczną.

Kiedy wybierasz suplement diety oparty na właściwościach odchudzających gorzkiej pomarańczy, zawsze zwracaj uwagę na stężenie substancji aktywnych. Najbardziej widoczne i trwałe efekty przyniosą suplementy diety wysokiej jakości, które oferują wysoką zawartość ekstraktów z tej rośliny.


Źródła:

  1. https://www.nal.usda.gov/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0011393X00885239?via%3Dihub
  3. Gutiérrez-Hellín, J., Baltazar-Martins, G., Rodríguez, I., Lara, B., Ruiz-Moreno, C., Aguilar-Navarro, M., & Del Coso, J. (2021). p-Synephrine, the main protoalkaloid of Citrus aurantium, raises fat oxidation during exercise in elite cyclists. European journal of sport science, 21(9), 1273–1282. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32859142/

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *