Gorzka czekolada ma wielu zwolenników. Jej charakterystyczny smak to jednak nie wszystko, co wpływa na popularność tego specjału. Okazuje się, że spośród wszystkich czekolad to właśnie gorzka jest najzdrowsza i posiada wiele cennych właściwości. Co znajduje się w jej składzie, ile gorzkiej czekolady dziennie można spożywać i w końcu – czy rzeczywiście wpływa pozytywnie na organizm?
Czy gorzka czekolada jest zdrowa?
Gorzka czekolada składa się przede wszystkim z kakao, któremu zawdzięcza swój charakterystyczny, cierpki smak. I to właśnie jego wysoka zawartość (co najmniej 70%) różni ją od innych czekolad – dla porównania te mleczne zawierają tylko 20-30% miazgi kakaowej.
Co jeszcze służy do jej produkcji? Najczęściej tłuszcz kakaowy, niekiedy wanilia i oczywiście cukier, którego jest jednak o wiele mniej niż w czekoladzie mlecznej czy białej. Wpływa to nie tylko na smak, ale również kaloryczność produktu.
Ważne
Jeżeli chcesz mieć pewność zakupu wysokiej jakości czekolady gorzkiej, zwróć uwagę na zawartość kakao – im jest go więcej, tym oczywiście lepiej. Dobry produkt rozpoznasz także po innych cechach: błyszcząca powierzchnia, charakterystyczny trzask podczas dzielenia czy dominujący aromat czekolady (a nie kawy!) to najlepsze wyznaczniki wysokiej jakości wyrobu.
Dlaczego to tak istotne? Ponieważ jakość ma ogromny wpływ na właściwości prozdrowotne gorzkiej czekolady, o których warto powiedzieć nieco więcej.
Oczywiście kluczową rolę w tej kwestii odgrywa kakao. Nie tylko zachwyca smakiem, ale również może pozytywnie wpływać na organizm człowieka.
Z czego to wynika? Przede wszystkim z obecności cennych polifenoli. Jak wykazały badania, kakao działa przeciwutleniająco, co prowadzi do ochrony neuronów, a także poprawienia funkcji poznawczych [1]. To jednak nie wszystko.
Inne właściwości prozdrowotne kakao to:
- działanie przeciwzakrzepowe
- obniżanie ciśnienia tętniczego i poziomu złego cholesterolu we krwi
- wzmacnianie serca i zapobieganie zawałom
- poprawianie przepływu krwi do mózgu
- zmniejszanie stresu oksydacyjnego
- pozytywny wpływ na alergików
Oczywiście nie bez znaczenia jest również fakt, że kakao poprawia nastrój – w efekcie spożywanie gorzkiej czekolady będzie doskonałym sposobem na stres, smutek albo gorsze samopoczucie.
Polecamy: Kofeina bezwodna – czym jest i jak ją stosować?
Gorzka czekolada a magnez
Gorzka czekolada jest polecana również ze względu na bogactwo minerałów. Badania wykazały, że zawiera duże ilości magnezu, miedzi, potasu, żelaza czy manganu [2]. Mają one bardzo pozytywny wpływ na wiele procesów, jakie zachodzą w ludzkim organizmie.
Szczególną rolę odgrywa tutaj magnez, nazywany przez wiele osób „pierwiastkiem życia”. Dostarczając go w odpowiednich ilościach, stabilizujesz pracę swojego układu nerwowego, usprawniasz przemianę składników odżywczych, a także wzmacniasz serce. Co więcej, magnez poprawia koncentrację, pamięć, działa uspokajająco i sprawia, że twoje samopoczucie jest o wiele lepsze.
Warto jeszcze wspomnieć, że gorzka czekolada zawiera także wiele innych cennych składników:
- witaminy, zwłaszcza z grupy B
- peptydy
- fosfolipidy
- aminokwasy
- błonnik pokarmowy
- kwas oleinowy
- kwasy organiczne
- kofeinę
- związki polifenolowe
Wszystko to sprawia, że uznawana jest za najzdrowszą spośród wszystkich czekolad i warto spożywać ją na co dzień – oczywiście w odpowiednich, racjonalnych ilościach.
Ile gorzkiej czekolady dziennie?
Pomimo licznych właściwości prozdrowotnych gorzkiej czekolady, jej dzienne spożycie powinno być ograniczone. Wskazana ilość to maksymalnie 7 g na dobę, co jest równoznaczne ze zjedzeniem jednej kostki.
Szczególnie warto uzupełniać ją o owoce i orzechy – taki deser dostarczy dużo wartościowych tłuszczów roślinnych, a także antyoksydantów. Doskonałe będzie również połączenie gorzkiej czekolady z filiżanką kawy – wtedy zwiększy się produkcja żółci, w efekcie czego usprawniony zostanie proces trawienia.
Polecamy: Czy kawa wypłukuje magnez?
Gorzka czekolada a odchudzanie
W kontekście gorzkiej czekolady często poruszany jest temat odchudzania. Niektórzy sądzą nawet, że może być to wartościowy składnik diety, który przyczyni się do redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej i walki z nadwagą lub otyłością. Jest w tym nieco prawdy, jednak temat okazuje się bardziej złożony niż mogłoby się wydawać.
Gorzka czekolada jest mniej kaloryczna od mlecznej. W 100 g zawartych jest około 500-590 kcal (w zależności od ilości kakao). To nawet 100 kcal mniej niż w przypadku innych typów czekolad. Oczywiście wciąż liczba kalorii jest duża, dlatego ponownie przestrzegamy przed nadmiernym spożyciem tego smakołyku.
Czy w takim razie gorzka czekolada powinna zostać całkowicie wyłączona z diety odchudzającej? Niekoniecznie. Wynika to przede wszystkim z faktu, że jej spożywanie może ograniczać insulinooporność. To z kolei przekłada się na szybszą redukcję wagi oraz spalanie tkanki tłuszczowej.
Co więcej, gorzka czekolada zmniejsza głód, ograniczając ryzyko podjadania między posiłkami, a także stanowi doskonałe źródło energii, co może skutkować większą chęcią na treningi i podniesieniem efektywności ćwiczeń.
Produkt poprawi również twój nastrój, co będzie istotne zwłaszcza w trakcie stosowania wymagającej diety odchudzającej.
Gorzka czekolada czy mleczna – co zdrowsze?
Jak wspomnieliśmy wcześniej, gorzka czekolada jest zdrowsza nie tylko od mlecznej, ale również białej. Przed wszystkim dlatego, że zawiera mniej kalorii, a także cukrów prostych. W jej składzie znaleźć można o wiele więcej wartościowych związków – z tego powodu uznawana jest za najzdrowszą spośród wszystkich produktów tego typu.
Jeżeli więc masz ochotę na słodką przekąskę i chcesz wybrać najlepszą alternatywę, postaw na gorzką czekoladę. To doskonały smak, liczne właściwości prozdrowotne i gwarancja poprawy nastroju.
Źródła:[1] Latif R. (2013). Health benefits of cocoa. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 16(6), 669–674.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24100674/
[2] Magrone, T., Russo, M. A., & Jirillo, E. (2017). Cocoa and Dark Chocolate Polyphenols: From Biology to Clinical Applications. Frontiers in immunology, 8, 677.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465250/
Dodaj komentarz