Rośliny strączkowe kryją w sobie mnóstwo pożytecznych substancji. Mało kto jednak uważa je za warzywa odchudzające. Jak się okazuje, to błąd. Fasola biała wspomaga odchudzanie i redukuje ilość tłuszczu w organizmie. Sprawdź, w jaki sposób wykorzystać niezwykłe właściwości tego wyjątkowego warzywa.
Odmiany fasoli
Fasola dostępna jest w rozmaitych formach, które różnią się pod względem kaloryczności i zawartości składników odżywczych. Każda z nich jest jednak bogatym źródłem białka, szczególnie cennym w diecie wegan i wegetarian.
Z niewątpliwych zalet spożywania fasoli powinni jednak korzystać również mięsożercy. Warto sięgnąć po te odmiany, by urozmaicić jadłospis i dostarczyć sobie zdrowych składników.
Popularne rodzaje fasoli:
- biała – np. jaś, canellio, boston;
- czerwona – bogata w sole mineralne i białko;
- zielona – zwana inaczej szparagową;
- pinto (czyli beżowa cętkowana);
- nerkowata – kształtem i kolorem przypomina ten organ;
- czarna – pożywna podstawa dań meksykańskich;
- mung – odmiana azjatycka, niezwykle bogata w składniki odżywcze;
- flażoletka – drobne, zielone ziarna, dostępne w Polsce głównie w puszkach.
Czy fasola odchudza
Fasola należy do warzyw strączkowych, które powszechnie uważane są za tuczące. Jak się jednak okazuje ta niechlubna opinia jest zupełnie niesłuszna. Fasola biała odchudza! Według badań przeprowadzonych na szczurach i poświęconych odporności i podatności na otyłość, spożycie białej fasoli zmniejsza gromadzenie tłuszczu zarówno trzewnego, jak i podskórnego. [1]
Polecamy: Czy kawa z mlekiem tuczy? Skutki picia kawy z mlekiem
Wyniki tych doświadczeń potwierdzono w kolejnych badaniach nad innymi myszami obu płci. Ponownie zauważono, że spożycie fasoli zmniejszyło akumulację tkanki tłuszczowej zarówno u samców, jak i samic myszy C57BL6. Efekt ten obserwuje się, gdy fasola dostarcza 40% białka w diecie. [2]
Ocenia się, że wyjątkowe właściwości fasoli mogą przyczynić się do zmniejszenia wpływu otyłości na powstawanie chorób przewlekłych u osób z nadwagą lub otyłością. Spożywanie tych strączków potencjalnie może także zmniejszyć ryzyko przyrostu masy ciała dorosłego poprzez hamowanie gromadzenia się lipidów w magazynach tłuszczu trzewnego. Aby poznać dokładnie mechanizmy, dzięki którym obserwuje się takie efekty, konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań. Dodatkowe analizy pomogą także stwierdzić, czy pozostałe rośliny strączkowe także wykazują podobny wpływ na metabolizm lipidów i czy podobnie, jak fasola są dobre na odchudzanie. [3]
Fasola na redukcji
W związku z tym, że warzywo to bogate jest w substancje odżywcze oraz białko, warto urozmaicić nim dietę podczas odchudzania. Fasola na redukcji to znakomity pomysł również ze względu na to, że świetnie syci i zapobiega podjadaniu.
Pamiętaj, że warzywa strączkowe zachowają swoje niezwykłe właściwości i nie sprawią, że przybędzie ci niepożądanej tkanki tłuszczowej wyłącznie wtedy, gdy nie dodasz do nich tuczących dodatków. Przygotowując fasolę na odchudzanie, unikaj tłustych sosów i dużej ilości soli, która zatrzyma wodę w organizmie.
Czerwona fasola po treningu
Posiłek potreningowy podczas redukcji powinien zawierać białka, węglowodany oraz tłuszcze. Podczas ćwiczeń organizm zużywa glikogen, a uzupełnienie jego braków jest łatwiejsze, jeśli dostarczymy ciału odpowiednich składników odżywczych.
Czerwona fasola po treningu to zatem doskonały pomysł. Świetnym rozwiązaniem będzie skomponowanie prostej sałatki z jej wykorzystaniem. Dodaj do niej tuńczyka i brązowy ryż. Całość połącz rozgniecionym awokado.
Polecamy: Dania mało kaloryczne: 7 prostych przepisów typu FIT
Pamiętaj, by posiłek taki spożyć nie później, niż 2 godziny po ćwiczeniach. Jeśli ćwiczysz wieczorem fasola może jednak nie okazać się idealnym pomysłem – trawienie strączków zajmuje trochę czasu i może utrudnić zasypianie. Fasola po treningu sprawdzi się raczej w godzinach przed- i okołopołudniowych.
Fasola – właściwości odżywcze
Fasola to przede wszystkim znakomite źródło białka. Dzięki potencjałowi zasadotwórczemu proteiny te pomagają zachować właściwą równowagę kwasowo-zasadową organizmie.
Co więcej w warzywie tym znajdziemy witaminy z grupy B (B1, B2, B6), a także witaminę C, E, K i A. Fasola to także cenne źródło makro i mikroelementów. Nie brakuje w niej potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, cynku, a także jodu i fluoru.
W związku z dużą zawartością błonnika, fasola wspomaga trawienie i ułatwia pozbywanie się resztek pokarmu.
Czego w fasoli nie znajdziemy? Te wyjątkowe rośliny strączkowe nie zawierają szkodliwego cholesterolu! Co więcej, zawarty w niej tłuszcz to głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, to jeden z powodów, dla których fasola jest świetna na odchudzanie.
Ważne
Regularne spożywanie fasoli poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarta w ziarnach fasoli lizyna przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Strączki wspierają utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi. Dzięki zawartości witamin z grupy B, a także lecytyny fasola wspomaga także pracę mózgu i utrzymanie dobrego samopoczucia.
Co ważne, inhibitory proteazy zawarte w miąższu fasoli wykazują działanie przeciwrakowe!
Fasola – wady
Mimo licznych dobroczynnych dla organizmu właściwości, fasola nie jest warzywem idealnym. Jak większość strączków może powodować „sensacje” w przewodzie pokarmowym. Na szczęście wzdęć i gazów możemy uniknąć dzięki ziołom. Dodanie do potraw zawierających fasolę kminku, majeranku, kolendry czy imbiru ułatwia trawienie. W ten sposób otrzymujemy perfekcyjną fasolę na odchudzanie.
Bardzo ważne jest także odpowiednie ugotowanie fasoli. Pamiętajmy o tym, by nasiona namoczyć na 2 do 10 godzin, następnie odlać wodę, zalać świeżą i gotować około 10-15 minut. Bardzo ważne jest, by nie robić tego pod przykryciem!
Polecamy: Szczaw na odchudzanie – kalorie i wartości odżywcze
Kolejną z wad fasoli może być jej kaloryczność, która może osiągać około 300 kcal w 100g suchego produktu. Z tego względu warto dobrze wyliczyć bilans kaloryczny i uwzględnić w nim podaż strączków, tak, by fasola rzeczywiście sprawdziła się na redukcji.
Zrzucenie zbędnych kilogramów bywa zadaniem bardzo trudnym. Przyczyn tego zjawiska jest wiele. Co pozytywne – równie liczne są sposoby na walkę z tkanką tłuszczową. Jednym z nich jest spożywanie fasoli na odchudzanie. Bogata w substancje odżywcze, ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej i przyspiesza metabolizm lipidów. Warto uwzględnić fasolę w tygodniowym jadłospisie.
Źródło:
- Thompson HJ, McGinley JN, Neil ES, Brick MA. Beneficial Effects of Common Bean on Adiposity and Lipid Metabolism. Nutrients. 2017 Sep 9;9(9). pii: E998. doi: 10.3390/nu9090998. Review. PubMed PMID: 28891931; PubMed Central PMCID: PMC5622758. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28891931
- Neil ES, McGinley JN, Fitzgerald VK, et al. White Kidney Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Consumption Reduces Fat Accumulation in a Polygenic Mouse Model of Obesity. Nutrients. 2019;11(11):2780. Published 2019 Nov 15. doi:10.3390/nu11112780 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893514/
- Thompson HJ, McGinley JN, Neil ES, Brick MA. Beneficial Effects of Common Bean on Adiposity and Lipid Metabolism. Nutrients. 2017;9(9):998. Published 2017 Sep 9. doi:10.3390/nu9090998 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622758/
Dodaj komentarz