Jajka a odchudzanie to zagadnienie budzące wiele pytań. Choć składnik ten pojawia się w różnych dietach redukcyjnych, wiele osób rezygnuje z niego ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Sprawdź, czy możesz jeść jajka, jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy.
Jajka – kalorie i wartości odżywcze
Wbrew pozorom jajka nie należą do bardzo kalorycznych produktów. Średniej wielkości jajko ważące ok. 56 g to 80 kcal. Jego najbardziej kaloryczną częścią jest żółtko – jedna sztuka dostarcza 60 kcal, a białko to jedynie 20 kcal.
W jajku znajduje się przede wszystkim sporo pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie potrzebne człowiekowi aminokwasy – również te, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. Jedno jajko dostarcza ok. 7 g białka.
Wiele osób obawia się tłuszczu zawartego w jajkach, jednak jego ilość nie jest duża – zjadając jedno jajko, dostarczamy sobie ok. 5 g tłuszczu. Dodatkowo w większości są to zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. W jajku znajdują się również niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe, ale w znikomej ilości.
Polecamy: Jakie warzywa jeść, żeby schudnąć?
Jajko jest cennym źródłem witamin, minerałów i ważnych dla zdrowia człowieka składników. Zawiera duże ilości witaminy A, E, D, K i witamin z grupy B, a także dostarcza żelaza, magnezu, wapnia, potasu, miedzi, selenu, cynku i fosforu.
Znajduje się w nim również beta-karoten i luteina mające zbawienny wpływ na zdrowie oczu.
A co z cholesterolem? Jajka mają złą sławę przez jego wysoką zawartość – w jednym średnim jajku występuje w ilości 208 mg. Warto jednak wiedzieć, że dzięki równoczesnemu dostarczaniu organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, jajka podnoszą poziom HDL – dobrego cholesterolu i neutralizują wpływ LDL, czyli jego „złej” odmiany.
Czy schudnę, jedząc jajka?
Czy można jeść jajka na diecie odchudzającej? Jak najbardziej – o ile będziemy je spożywać w rozsądnej ilości.
Jajka nie zawierają wiele kalorii, a przy tym świetnie sycą, dlatego mogą stanowić cenną podstawę wielu posiłków. Dodatkowo dostarczają ważnych makro- i mikroskładników, wzbogacając niskokaloryczny jadłospis.
Jajka powinny znaleźć się w diecie osoby pragnącej schudnąć również ze względu na wysoką zawartość białka. Składnik ten ułatwia odchudzanie, szczególnie jeśli wspieramy walkę o szczupłą sylwetkę ćwiczeniami fizycznymi – dzięki niemu spalamy wyłącznie tłuszcz, nie zmniejszając przy tym objętości mięśni. Zaleca się, by na redukcji jeść nieco więcej białka, niż w przypadku zwykłej diety.
Ważne
Jedzenie zbyt wielu jajek jest niewskazane – można przez to przesadzić z ilością kalorii lub protein, co nie tylko utrudni schudnięcie, ale także może być niebezpieczne dla zdrowia.
Warto pamiętać, że odchudzanie powinno przede wszystkim opierać się na zdrowej diecie o odpowiedniej kaloryczności dobranej do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego danej osoby. Jedzenie wybranego składnika, np. jajek, nie pomoże schudnąć, jeśli pozostałe elementy diety będą wysokokaloryczne i mało wartościowe.
Dieta jajeczna – czy warto?
Istnieje również specjalna dieta jajeczna, która ma pomóc schudnąć kilka kilogramów w bardzo krótkim czasie. Opiera się ona głównie na jedzeniu jajek na twardo w towarzystwie tłuszczu, np. masła czy oliwy z oliwek. Dopuszczalne jest dodawanie do posiłków warzyw i owoców, należy także pić 2-3 l wody i ziołowych herbatek na dobę.
Dieta jajeczna dostarcza niewielkiej ilości kalorii, dlatego rzeczywiście może spowodować szybką utratę wagi. Niestety, nie jest zbyt zdrowa – jak wszystkie diety eliminacyjne wykluczające całe grupy produktów, może na dłuższą metę prowadzić do niedoborów pokarmowych.
Polecamy: Pestki słonecznika a odchudzanie – czy słonecznik tuczy?
Z tego względu powinny się na nią zdecydować wyłącznie osoby zdrowe, przy czym nie może trwać ona dłużej, niż 3-5 dni.
Co ważne, tak restrykcyjne diety nie dają niestety długotrwałych efektów. Choć można dość szybko pozbyć się kilku kilogramów, spadek wagi będzie wynikał głównie z utraty wody i treści jelitowej. Po zakończeniu diety pojawi się efekt jojo, w wyniku którego szybko odzyskuje się stracone kilogramy, często nawet w nawiązką.
Ile jajek jeść dziennie?
Zgodnie z ustaleniami naukowców zdrowy, dorosły człowiek może jeść do 7 jajek na tydzień.
Warto pamiętać, że do tej ilości wlicza się nie tylko jajka spożywane solo, np. ugotowane na twardo czy sadzone, ale także będące składnikiem innych dań, np. makaronów czy naleśników.
Taka ilość jajek nie powinna mieć żadnego negatywnego wpływu na zdrowie, dostarczy za to odpowiedniej ilości cennych makro- i mikroskładników.
Ograniczenia odnośnie spożywania jajek dotyczą jedynie osób cierpiących na choroby wątroby – powinny one unikać żółtek jaj.
Jajka na kolację czy na śniadanie?
Czy można jeść jajka na kolację? Nie ma do tego większych przeciwwskazań, o ile nie jest to bardzo późny posiłek. Jajka należą do produktów ciężkostrawnych – z tego względu lepszym pomysłem jest jedzenie ich na śniadanie.
Polecamy: Czy soda oczyszczona jest dobra na odchudzanie?
Warto przy tym łączyć je ze świeżymi warzywami, np. pomidorem czy sałatą, które neutralizują ich zakwaszające właściwości.
Podsumowanie: czy warto jeść jajka na diecie odchudzającej?
Jajka są cennym elementem diety odchudzającej. Można bezpiecznie włączyć je do swojego jadłospisu – pomogą uzupełnić cenne białko, witaminy i minerały. Nie zawierają wielu kalorii, a przy tym znacznie zwiększają sytość posiłku.
Warto pamiętać o zalecanych ograniczeniach – jajka można jeść codziennie, o ile nie przekroczy się ilości 7 sztuk tygodniowo. Dzięki temu jajka nie tylko pomogą schudnąć, ale też pozytywnie wpłyną na zdrowie.
Dodaj komentarz