Czy mrożone warzywa są zdrowe? Smażyć, gotować czy upiec?

Czy mrożone warzywa są zdrowe? Jak najbardziej – w niektórych przypadkach mogą stanowić nawet lepszą alternatywę dla świeżych produktów spożywczych. Co warto o nich wiedzieć i jak je przygotować, by zachowały cenne witaminy, a przy tym były smaczne? Sprawdź!

Mrożenie warzyw a wartości odżywcze

Wiele osób rzadko sięga po mrożone warzywa ze względu na przekonanie, że są one mniej wartościowe, niż ich świeże odpowiedniki. Jest to duży błąd – mrożonki zachowują znaczną większość witamin i mogą stanowić ich cenne źródło w diecie.

Warzywa przeznaczone do mrożenia są poddawane temu procesowi po upływie zaledwie kilku dni od ich zbioru. Dzięki temu nie tracą witamin, minerałów, błonnika czy innych zawartych w nich substancji, bardzo ważnych dla zdrowia organizmu człowieka.

Sam proces mrożenia również nie powoduje większej zmiany w wartościach odżywczych warzyw. Warto jednak wiedzieć, że wiele produktów jest przed zamrożeniem poddawanych blanszowaniu, czyli krótkotrwałej obróbce cieplnej.

Polecamy: Jakie warzywa jeść, żeby schudnąć?

Blanszowanie jest na tyle krótkie, że również nie ma znacznego wpływu na ubytek ważnych składników. Może jednak zmniejszyć zawartość witaminy C w produktach, ponieważ pod wpływem ciepła ulega ona rozpadowi.

Mrożone warzywa stanowią więc w większości przypadków pełnowartościowy dodatek do diety. Są bardzo prostym i wygodnym sposobem na zwiększenie ilości warzyw w swoim jadłospisie. Do ich największych zalet należy:

  • wygoda użytkowania – są już odpowiednio przygotowane i pocięte, co ułatwia ich późniejsze gotowanie,
  • łatwa dostępność – dzięki mrożonkom możemy korzystać z sezonowych warzyw przez cały rok,
  • niska cena – mrożone warzywa są zazwyczaj bardzo tanie,
  • różnorodność – na rynku można znaleźć zarówno poszczególne rodzaje mrożonych warzyw, np. mrożony szpinak, fasolkę szparagową czy kalafior, jak i gotowe mieszanki.

Co ciekawe, mrożone warzywa mogą być w niektórych przypadkach cenniejszym uzupełnieniem jadłospisu, niż świeże produkty. Dotyczy to przede wszystkim sezonu zimowego, kiedy dostępne w sklepach świeże warzywa i owoce mogą być bardziej jałowe i mniej smaczne od mrożonek.

W jaki sposób przygotowywać mrożone warzywa, by zachowały swoją wartość i smak?

Mrożonki na patelni

Mrożone warzywa na patelnię to bardzo popularny produkt, który można znaleźć w większości sklepów spożywczych. W tej kategorii znajdują się przede wszystkim gotowe mieszanki warzyw.

Różnorodność tego typu produktów jest ogromna – dostępne są mieszanki tematyczne, np. azjatyckie czy meksykańskie, stanowiące świetną bazę do dań inspirowanych kuchnią z innych zakątków świata. Nie brakuje również bardziej klasycznych mrożonek, które będą idealnym dodatkiem do każdego obiadu.

Aby przygotować mrożonki na patelni, nie trzeba mieć wysokich umiejętności kulinarnych – wystarczy po prostu wrzucić je na patelnię, najlepiej z odrobiną zdrowego tłuszczu, np. oliwy z oliwek.

Ważne

Nie powinno się wcześniej rozmrażać warzyw – jeśli zostaną poddane szybkiej obróbce termicznej, zachowają więcej smaku i wartości odżywczych.

Warzywa na patelnię najczęściej są blanszowane przed mrożeniem, dlatego ich późniejsze przygotowanie jest dość łatwe – nie trzeba długo ich smażyć, by stały się miękkie i smaczne.

Przed zakupem tego typu produktów warto sprawdzić ich skład – zdrowe mieszanki opierają się zazwyczaj na samych warzywach, ewentualnie z dodatkiem przypraw. Należy za to wystrzegać się produktów zawierających szkodliwe tłuszcze utwardzone lub gotowe sosy, często pełne niezdrowych składników.

Mrożone warzywa gotowane na parze

Mrożone warzywa można również gotować na parze. Jest to bardzo zdrowy sposób ich przygotowania, dzięki któremu w warzywach pozostaje wiele witamin i cennych składników.

Aby przygotować warzywa w ten sposób, wystarczy skorzystać z parowaru, specjalnej wkładki do garnka lub dużego, metalowego sitka. Warzywa muszą być gotowane pod przykryciem i nie mieć styczności z wodą, która powinna znajdować się na samym dnie garnka.

Ważne

Gotowanie na parze pozwala uniknąć wypłukiwania witamin z warzyw, dzięki czemu stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego gotowania w wodzie.

Dzięki takiej obróbce termicznej warzywa zachowują także piękny kolor i teksturę oraz smakują lepiej.

Mrożone warzywa z piekarnika

Kolejnym sposobem na przygotowanie mrożonych warzyw jest upieczenie ich w piekarniku. W tym przypadku również nie należy rozmrażać ich przed obróbką termiczną – wrzucenie warzyw od razu do rozgrzanego piekarnika pozwoli zachować większą ilość witamin i innych cennych składników.

Polecamy: Herbata odwadnia czy nawadnia organizm?

Mrożone warzywa z piekarnika mają dużo aromatu. Warto wybrać szczególnie marchewki, ziemniaki czy pietruszki, z których można zrobić bardzo smaczne i zdrowe frytki.

Należy przy tym zwrócić uwagę, czy mrożonki nie zawierają dodatkowych tłuszczów – choć mogą one przyspieszyć pieczenie, często są to niezdrowe tłuszcze trans. W zamian lepiej wybrać mrożone warzywa bez żadnych dodatków i przed pieczeniem skropić je oliwą z oliwek oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu.

Podsumowanie: czy mrożone warzywa są zdrowe?

Czy mrożone warzywa są zdrowe? Zdecydowanie tak – stanowią świetną alternatywę dla świeżych produktów. Dzięki nim można korzystać z warzyw sezonowych przez cały rok.

Mrożonki zawierają niemal tyle samo witamin i minerałów, co świeże warzywa. Są przy tym bardzo proste w przygotowaniu i tanie, dlatego warto często z nich korzystać.

Dzięki mrożonkom łatwo jest zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie – mogą stanowić świetny dodatek do każdego obiadu oraz pozwalają na szybkie ugotowanie zupy lub upieczenie smacznej przekąski.

Przy wyborze warzyw na patelnię, do gotowania na parze lub pieczenia warto zwrócić uwagę na skład produktu, by uniknąć szkodliwych substancji dodatkowych, takich jak utwardzone tłuszcze.


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *