Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, jak zdrowym i cennym dodatkiem do diety są buraki. Zazwyczaj jednak wykorzystuje się je w wersji gotowanej, która jest smaczna i łatwa w spożyciu. Wątpliwości budzą natomiast surowe buraki – czy są jadalne?
Sprawdź, czy można jeść surowe buraki i jaki mają one wpływ na zdrowie.
Czy surowe buraki są jadalne?
Nie wszystkie surowe warzywa budzą nasze zaufanie, wiele z nich jest, bowiem, w takiej formie niejadalna – jak choćby ziemniaki, którymi można się poważnie zatruć. Nic więc dziwnego, że mamy opory przed spróbowaniem surowych warzyw, szczególnie, jeśli bez obróbki termicznej pozostają twarde i trudne do spożycia, a większość przepisów zakłada ich specjalne przygotowanie.
Tak jest też w przypadku buraka, który, choć jest zdrowym i polecanym składnikiem spożywczym, zjada się najczęściej w formie gotowanej. Czy surowe buraki są jadalne?
Jak najbardziej – surowe buraki można spokojnie włączyć do swojej diety. Przed obróbką termiczną są nie tylko bezpieczne dla zdrowia, ale nawet bardziej wartościowe, niż w ugotowanej wersji, ponieważ zachowują o wiele więcej cennych związków, witamin i minerałów.
W przepisach rzadko znajdziemy surowe buraki, ponieważ w tej formie są one dość twarde i mają ziemisty posmak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Nie brakuje jednak również zwolenników takiej wersji tego popularnego warzywa, dlatego warto spróbować wprowadzić ją do swojej diety.
Czy surowe buraki są zdrowe?
Surowe buraki zawierają wiele ważnych dla zdrowia substancji, dzięki czemu należą do bardzo wartościowych warzyw. Znajdują się w nich takie składniki, jak:
- witamina A
- witamina C
- witamina E
- witamina K
- witamy z grupy B
- żelazo
- magnez
- miedź
- potas
- wapń
- cynk
- polifenole
- karotenoidy
- betaniny
- błonnik
- kwas jabłkowy
- kwas cytrynowy
- kwas winny
- kwas szczawianowy
Substancje te mają pozytywny wpływ na organizm, chroniąc przed licznymi chorobami i poprawiając odporność.
Czy surowe buraki są zdrowe? Tak – stanowią cenne uzupełnienie diety, dostarczając wielu potrzebnych składników i przyczyniając się do poprawy zdrowia1.
Uważać na nie powinny jednak osoby, które cierpią na takie choroby, jak reumatyzm, dna moczanowa oraz kamica nerkowa, ponieważ zawarte w burakach szczawiany mogą powodować pogłębienie ich objawów.
Surowe buraki – właściwości
Większość osób powinna koniecznie włączyć do swojego jadłospisu surowe buraki – właściwości prozdrowotne tych warzyw są, bowiem, bardzo szerokie. Ich wpływ na zdrowie obejmuje:
- regulowanie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu2
- zwiększanie produkcji czerwonych krwinek
- zapobieganie miażdżycy
- przeciwdziałanie zawałom serca
- zmniejszenie ryzyka udaru mózgu
- zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego
- zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych
- zwalczanie infekcji
- właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne
- wspieranie układu immunologicznego
- przyspieszenie metabolizmu
- ułatwienie odchudzania
- poprawę kondycji skóry i włosów
- oczyszczanie organizmu z toksycznych związków
- wzmocnienie ukrwienia i wytrzymałości mięśni
- wspieranie rozwoju płodu
- łagodzenie objawów menopauzy
Ze względu na swoje cenne właściwości buraki są polecane kobietom w ciąży oraz osobom o niskiej odporności lub osłabionym organizmie. Sprawdzą się też świetnie w diecie osób pracujących fizycznie lub intensywnie trenujących.
Jak jeść surowe buraki?
Jak jeść surowe buraki, by stanowiły smaczną przekąskę, po którą będzie się chętnie sięgało?
Przyzwyczajenie się do ich smaku może stanowić trudność dla niektórych osób, szczególnie tych ceniących sobie tradycyjne dania zawierające gotowaną lub smażoną wersję warzyw. Warto jednak dorzucać je do sałatek w drobno pokrojonej formie, lub przygotować z nich słupki do maczania w dipie z jogurtu naturalnego z ulubionymi przyprawami.
Świetną alternatywą jest też sok z surowych buraków, który można pić w czystej formie lub jako dodatek do soku jabłkowego czy marchewkowego, które złagodzą jego smak.
Jak przygotować sok z surowych buraków?
Przygotowanie soku z surowych buraków nie powinno stanowić żadnego problemu, jeśli tylko posiadamy sokowirówkę lub wyciskarkę. Wystarczy dokładnie umyć i obrać warzywa, pokroić je na mniejsze części, a następnie wrzucić do urządzenia i poczekać na sok. Gotowy napój należy przed spożyciem włożyć na pół godziny do lodówki.
Sok z buraka najlepiej na początku rozcieńczyć wodą – dzięki temu jego smak i działanie będą nieco łagodniejsze. Z czasem można zmieniać proporcje w taki sposób, by wypijać mocniej skoncentrowany sok.
Ważne
Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na pochodzenie buraków – najlepiej wybierać wysokiej jakości warzywa z lokalnych źródeł.
Surowe buraki – czy są jadalne? Podsumowanie
Surowe buraki są nie tylko jadalne, ale i bardzo zdrowe – dzięki uniknięciu obróbki termicznej zachowują, bowiem, całe bogactwo witamin, minerałów i innych składników odżywczych mających bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i odporność organizmu.
Buraki spożywane w takiej formie zapewniają wiele korzyści zdrowotnych, w tym chronią przed licznymi chorobami, wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie tętnicze krwi czy nawet ułatwiają zrzucenie zbędnych kilogramów.
Warto wprowadzić je do swojej całorocznej diety, przy czym szczególnie poleca się je kobietom w ciąży i w okresie menopauzy, osobom cierpiącym na anemię, a także ćwiczącym siłowo.
Surowe buraki można dodawać do sałatek lub tworzyć z nich sok – w tej formie są łatwe do spożycia, a przy tym nie tracą swoich cennych właściwości. Osoby, które nie przepadają za smakiem buraków, mogą dodawać zrobiony z nich sok do zdrowych koktajli, dodatkowo podbijając ich działanie.
Badania:
- Kidoń M., Czapski J., Wpływ obróbki termicznej na zawartość barwników betalainowych i zdolność przeciwutleniającą buraka ćwikłowego, „Żywność – nauka, technologia, jakość”, nr 1(50), Kraków 2007, s. 126-130.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25875121/
Dodaj komentarz