Ogórki kiszone są cenione za swój charakterystyczny smak, który trudno porównać do czegokolwiek innego. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak dużo zawierają witamin i jak cenne mogą być dla zdrowia. Sprawdźmy zatem, czym wyróżniają się ogórki kiszone, dlaczego warto włączyć je do swojej diety i odpowiedzmy na często zadawane pytanie – czy można jeść je na noc?
Czy można spożywać ogórki kiszone na noc?
To, czy można spożywać ogórki kiszone na noc, bywa kwestią sporną – wiele osób uważa, że jedzenie ich na kolację może wywołać problemy żołądkowe, co jednak nie ma wiele wspólnego z prawdą. Przede wszystkim dlatego, że zawierają bakterie kwasu mlekowego, które nie tylko nie wywołują jakichkolwiek negatywnych reakcji, ale poprawiają pracę jelit i pozwalają wyeliminować różnego rodzaju dolegliwości przewodu pokarmowego.
W efekcie zdecydowana większość z nas może cieszyć się smakiem ogórków kiszonych bez większych konsekwencji (choć oczywiście warto zachować umiar). Nie ma też większych przeciwwskazań do spożywania ich wieczorem. Istnieją nawet diety, w których koktajle czy sałatki z ogórków kiszonych polecane są właśnie na kolację, ponieważ przyczyniają się do usunięcia z organizmu szkodliwych toksyn.
Warto jednak zaznaczyć, że – zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania – warto zjeść ostatni posiłek na 2-3 godziny przed pójściem spać. Reguła ta dotyczy również ogórków kiszonych.
Polecamy: Jak kiszonka wpływa na zdrowie naszej skóry?
Ogórki kiszone a odchudzanie
Wspomnieliśmy na początku o licznych właściwościach prozdrowotnych ogórków kiszonych i zdecydowanie warto rozwinąć ten temat. Zwłaszcza, że mogą one mieć pozytywny wpływ na proces odchudzania. Z czego to wynika?
W pierwszej kolejności wróćmy do detoksykacyjnych właściwości ogórków kiszonych. Ich spożywanie powoduje przyspieszenie metabolizmu, co pozwala usunąć z organizmu toksyny, na których szkodliwe działanie jesteśmy narażeni każdego dnia. Obecność niepożądanych substancji chemicznych może doprowadzić nie tylko do bólów głowy, niestrawności czy uczucia zmęczenia, ale również wahań wagi. Spożywając kiszonki, ograniczasz to ryzyko do absolutnego minimum.
To jednak nie wszystko. Ogórki kiszone poprawiają perystaltykę jelit. Odpowiedzialne są za to obecne w nich bakterie kwasu mlekowego, które zalicza się do najważniejszych probiotyków. Dzięki nim przywrócona zostaje równowaga mikroflory jelit, co sprzyja trawieniu i usprawnia wchłanianie składników odżywczych.
Co więcej, kwas mlekowy zmniejsza liczbę szkodliwych bakterii, dla których idealną pożywką jest cukier. Ich obecność w układzie pokarmowym może więc powodować wzmożony apetyt na słodkości, które – jak powszechnie wiadomo – są największym wrogiem zdrowej diety. Warto również dodać, że kwas mlekowy zapobiega wielu problemom żołądkowym, a nawet może obniżyć poziom złego cholesterolu [1]
Oczywiście ogórki kiszone są niskokaloryczne, dlatego można włączyć je do diety odchudzającej. Zawierają także błonnik, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Ochroni cię również przed rozmaitymi dolegliwościami układu pokarmowego, w tym biegunkami [2].
Ogórki kiszone – korzyści z ich jedzenia
Wiesz już, że ogórki kiszone mogą mieć pozytywny wpływ na odchudzanie. To jednak niejedyna korzyść, jaką daje ich spożywanie. Stanowią bowiem bardzo bogate źródło wartościowych składników, takich jak:
- witamina A
- witaminy z grupy B
- witamina C
- witamina K
- wapń
- potas
- magnez
- miedź
- cynk
- żelazo
W efekcie ogórki kiszone przez niektórych zaliczane są do żywności typu „superfood”, a ich regularne spożywanie może wpłynąć pozytywnie na twoją odporność, zmniejszyć objawy niektórych chorób, a nawet obniżyć ryzyko nowotworów.
Nie bez znaczenia jest również fakt, że podczas procesu fermentacji ogórków dochodzi do produkcji acetylocholiny. To organiczny związek chemiczny mający pozytywny wpływ na funkcje układu nerwowego – poprawia zdolność zapamiętywania, a także umożliwia lepsze skupienie.
Czy można spożywać ogórki małosolne na diecie?
Ogórki małosolne, podobnie jak te kiszone, powstają w zbliżonym procesie, dlatego posiadają podobne właściwości. W efekcie można spożywać je na diecie – są niskokaloryczne, zawierają sporo błonnika i usprawniają pracę jelit. Co więcej, duża ilość witamin i cennych minerałów będzie miała pozytywny wpływ na funkcje twojego organizmu, a co za tym idzie – zdrowie i samopoczucie.
Warto wspomnieć na koniec o diecie ogórkowej, która pozwala zrzucić nawet kilka kilogramów w ciągu 2 tygodni. Stanowi ona formę detoksu, z którego mogą skorzystać osoby z nadwagą, a także prowadzące niezdrowy tryb życia. Dzięki jadłospisowi opartemu na ogórkach małosolnych i kiszonych nie tylko zrzucisz zbędne kilogramy, ale również pozbędziesz się z organizmu toksyn i wyeliminujesz różnego rodzaju problemy żołądkowe, w tym zaparcia czy wzdęcia.
Polecamy: Czy można jeść surowe buraki?
Sok z kiszonych ogórków przeciwwskazania
Zarówno ogórki kiszone, jak też powstały z nich sok mają liczne grono wielbicieli. Niestety, pomimo wielu właściwości prozdrowotnych, istnieją pewne przeciwwskazania do ich spożywania.
Ważne
Z ogórków powinny zrezygnować zwłaszcza osoby mające problemy z nerkami i nadciśnieniem, a także alergicy. W procesie fermentacji warzyw powstaje bowiem histamina, która u osób uczulonych może wywoływać niepożądane objawy, takie jak katar czy łzawienie oczu.
Podsumowanie – czy warto jeść ogórki kiszone?
Jak najbardziej – ogórki kiszone to nie tylko wyjątkowy smak i wiele zastosowań w kuchni, ale również liczne właściwości prozdrowotne. Dzięki ich spożywaniu zadbasz o swoje jelita, usuniesz z organizmu niepożądane toksyny i przyspieszysz proces odchudzania.
Oczywiście, tak jak w przypadku innych składników diety, warto spożywać je z umiarem. Same ogórki kiszone nie są również złotym środkiem na zrzucenie wielu kilogramów w krótkim czasie – jeżeli więc chcesz cieszyć się satysfakcjonującymi efektami, zmień swoje nawyki żywieniowe i postaw na aktywność.
Źródła:[1] Gorbach S. L. (1990). Lactic acid bacteria and human health. Annals of medicine, 22(1), 37–41.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2109988/
[2] Otles, S., & Ozgoz, S. (2014). Health effects of dietary fiber. Acta scientiarum polonorum. Technologia alimentaria, 13(2), 191–202.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24876314/
Dodaj komentarz