Czy mąka kukurydziana szkodzi, a może jest zdrowa?

Mąka kukurydziana zdobyła popularność jako dość tania i łatwo dostępna mąka bezglutenowa. Wiele osób ma jednak wątpliwości dotyczące jej wpływu na organizm – czy mąka kukurydziana jest zdrowa?

Sprawdź, jaki wpływ na organizm ma spożywanie produktów z mąką kukurydzianą.

Mąka kukurydziana – właściwości

Mąka kukurydziana jest wytwarzana ze zmielonych ziaren kukurydzy. Ma charakterystyczny, żółty kolor, który nadaje też wytwarzanym z niej potrawom, a jej smak jest neutralny. Nie można jej mylić ze skrobią kukurydzianą, którą wykonuje się z białych pręcików kukurydzy.

Mąkę kukurydzianą dawniej wykorzystywało się głównie w kuchni meksykańskiej, jednak obecnie zyskała większą popularność na całym świecie ze względu na zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe. W mące kukurydzianej gluten w ogóle nie występuje, co sprawia, że nadaje się ona dla osób cierpiących na celiakię1.

Jakie wartości odżywcze ma mąka kukurydziana? Właściwości tego produktu opierają się głównie na dostarczaniu węglowodanów – stanowią one aż 78% jego zawartości. Ponadto znajdziemy w nim też:

  • błonnik
  • żelazo
  • selen
  • magnez
  • witaminy z grupy B
  • karoteny
  • antyoksydanty

W 100 g mąki kukurydzianej znajduje się 339 kcal. Ponadto produkt ten posiada dość wysoki indeks glikemiczny.

Czy mąka kukurydziana jest zdrowa?

Choć mąka kukurydziana jest obecnie dość powszechnie stosowana – można znaleźć ją w pieczywie i ciastach, a także wykorzystywać do przygotowywania naleśników, tortilli, klusek, omletów oraz innych „mącznych” potraw – wciąż pojawiają się pytania odnośnie jej wpływu na organizm. Czy mąka kukurydziana jest zdrowa?

W mące kukurydzianej znajdziemy witaminy i składniki mineralne, które są potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania2. Niestety, nie jest ona ich bogatym źródłem – w porównaniu do innych produktów bezglutenowych z tej kategorii, np. kaszy gryczanej lub jaglanej, stanowi raczej mało wartościowy składnik pod tym względem.

Niewątpliwą zaletą mąki kukurydzianej jest właśnie brak glutenu3 – białka, na które wiele osób ma nietolerancję. Najbardziej skrajną jej odmianą jest celiakia, czyli choroba, w przypadku której nawet najmniejszy dodatek glutenu w potrawach powoduje reakcję autoimmunologiczną organizmu, zaczynającego produkować przeciwciała prowadzące do stopniowego zaniku kosmków jelitowych.

Osoby zmuszone do unikania glutenu w diecie mogą więc spokojnie sięgać po mąkę kukurydzianą lub wykonane z jej pomocą wypieki, szczególnie że należy ona do tańszych opcji bezglutenowych. Warto jedynie zwrócić uwagę na to, czy producent rzeczywiście określa dany produkt jako bezglutenowy, zdarza się, bowiem, że może być on zanieczyszczony przez inne produkowane w tej samej fabryce składniki, np. mąkę pszenną, zawierającą już gluten.

Mąka kukurydziana – czy szkodzi?

Mąka kukurydziana ma również negatywne cechy, które sprawiają, że niekoniecznie powinno się ją włączać do każdej diety. Chodzi przede wszystkim o jej wysoki indeks glikemiczny wynikający z dużej zawartości węglowodanów przy niewielkiej ilości białka. W efekcie po zjedzeniu tego produktu występuje dość nagły skok cukru we krwi. Z tego względu jest to produkt niewskazany dla osób cierpiących na cukrzycę oraz insulinooporność.

Ważne

W diecie zdrowych osób mąka kukurydziana nie będzie szkodliwa, szczególnie jeśli zestawi się ją z wartościowym źródłem białka i tłuszczów. Przez wysoki indeks glikemiczny może jednak powodować zwiększenie apetytu, co nie będzie służyło osobom znajdującym się na diecie redukcyjnej.

Mąka kukurydziana – czy szkodzi? Nie, jeśli stosujemy ją w umiarze. Jedynie osoby cierpiące na cukrzycę lub insulinooporność raczej nie powinny włączać jej do swojej diety.

Większość osób może spokojnie sięgać po mąkę kukurydzianą, która stanowi ciekawe urozmaicenie w kuchni – szczególnie w przypadku, kiedy chcemy ograniczyć spożycie glutenu. Nie powinna jednak być całkowitym zastępstwem dla mąki pszennej, ponieważ dostarcza niewielką ilość składników odżywczych.

Mąka kukurydziana – zastosowanie

Szczególnie w kuchni meksykańskiej lub włoskiej nie da się pominąć roli, jaką pełni mąka kukurydziana. Zastosowanie tego produktu jest dość powszechne – występuje przede wszystkim w tortillach i pieczywie.

Mąka kukurydziana dość dobrze zastępuje mąkę pszenną, jeśli chodzi o przygotowywanie potraw – sprawdzi się jako wymiennik w praktycznie każdym przepisie. Można wykorzystać ją jako składnik:

  • pieczywa
  • ciasta na pizzę
  • ciast i ciasteczek
  • naleśników
  • placuszków
  • klusek
  • omletów

Nadaje się również do zagęszczania sosów czy przygotowania zasmażki.

Mąka kukurydziana – czy jest zdrowa? Podsumowanie

Mąka kukurydziana – czy jest zdrowa przy stosowaniu w codziennej diecie? Składnik ten należy do popularnych i dość tanich produktów bezglutenowych, które nie mają negatywnego wpływu na zdrowie.

Jest wykonywany z mielonych ziaren kukurydzy, skąd bierze się jego charakterystyczny, żółty kolor. Początkowo wykorzystywano go głównie w kuchni meksykańskiej do wykonywania tortilli, jednak obecnie jest częstym składnikiem wielu potraw, ponieważ może w nich zastępować mąkę pszenną.

Największą zaletą mąki kukurydzianej jest fakt, że nie zawiera ona glutenu – białka powodującego u wielu osób dolegliwości trawienne, a także poważniejsze konsekwencje w przypadku chorych na celiakię.

W mące kukurydzianej znajdują się także witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty mające pozytywny wpływ na zdrowie, jednak ich ilość jest mniejsza, niż w innych mąkach bezglutenowych. Produkt ten może więc stanowić ciekawe urozmaicenie w diecie osób pragnących ograniczyć gluten, jednak nie powinien całkowicie zastępować mąki pszennej – w tej roli warto wykorzystać np. mąkę jaglaną czy gryczaną. Po mąkę kukurydzianą nie powinny za to sięgać osoby unikające produktów z wysokim indeksem glikemicznym.


Badania:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30619866/
  2. O. Serna-Saldivar, Grain-based products and their processing, Encyclopedia od Food Grains, 2016, t. 3, s. 97-109.
  3. Ahmad I., Bagchi D., An overview of gluten-free foods and related disorders, Nutraceutical and Functional Food Regulations in the United Stated and around the World, 2019, s. 75-85.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *