Pomimo że jeszcze jakiś czas temu chlorella była mało znaną rośliną, aktualnie zaliczana jest do superfoods. To składnik polecany w dietach odchudzających. Jeśli myślisz o zrzuceniu paru kilogramów i zmniejszeniu obwodu w pasie, dowiedz się więcej na temat właściwości chlorelli oraz jej wpływu na odchudzanie.
Obecnie wiele osób dąży do tego, żeby w trakcie kuracji wyszczuplających stosować wyłącznie naturalne produkty. Chlorella z pewnością spełnia ten wymóg.
Chlorella: czym jest?
Chlorella to słodkowodna alga hodowana w Korei Południowej. Jej nazwa pochodzi od chlorofilu, czyli od zielonego barwnika odpowiadającego za jej kolor.
Na początku glon ten został doceniony jako bogate źródło białka. Po szczegółowych badaniach okazało się natomiast, że ta niepozornie prezentująca się alga ma w składzie aż 70 ważnych dla organizmu ludzkiego substancji odżywczych. [1]
W sprzedaży chlorella dostępna jest pod postacią sproszkowaną albo jako tabletki. Cechuje ją intensywny, morski posmak. Możesz ją dodawać do wielu dań: zup, potraw głównych, deserów oraz koktajli. Jest to produkt bezpieczny dla diabetyków oraz nadający się do wykorzystania w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Chlorella: właściwości zdrowotne
Badania dowodzą, że w chlorelli znajduje się sporo beta – karotenu wpływającego korzystnie na ogólną odporność. Substancja ta oddziałuje także pozytywnie na skórę, zmniejszając widoczność przebarwień oraz osłania organizm przed negatywnym wpływem promieni ultrafioletowych.
Ponadto beta – karoten poprawia ostrość wzroku i zmniejsza ryzyko rozwijania się chorób nowotworowych. [2]
Chlorofil znacząco poprawia wygląd cery, wspomagając usuwanie z organizmu nagromadzonych w nim toksyn, a także oczyszcza układ pokarmowy i wydalniczy.
Na budowę chlorelli składa się również białko zawierające wszystkie wartościowe aminokwasy, jakich ludzki organizm nie mógłby samodzielnie wytworzyć. Funkcje tego białka to:
- tworzenie masy mięśniowej
- udział w procesie odnowy komórkowej
- pozytywny wpływ na stan kości
Witamina B12 to kolejny składnik, zapobiegający rozwijaniu się anemii oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Komórka algi składa się dodatkowo z wody oraz z tłuszczu. Jest też cennym źródłem błonnika i węglowodanów.
Z uwagi na występowanie tak wielu cennych elementów, chlorella zalecana jest osobom, które cierpią na:
- reumatyzm
- cukrzycę
- grzybicę
- problemy z układem pokarmowym
Chlorofil: wpływ na odchudzanie
Tak cenny skład, jaki ma chlorella(a dokładniej zawarty w niej chlorofil) sprawia, że jest ona również uważana za sprawdzony dodatek do diety odchudzającej. Badania wskazują, że dostarczając organizmowi tak wielu istotnych składników i wartości odżywczych, możesz zredukować uczucie głodu. Równocześnie tłuszcze lepiej się rozkładają w ciele. [3]
Co więcej, duża zawartość błonnika zmniejsza ochotę na dania słodkie. Jeżeli więc jesteś w grupie osób, które lubią podjadać łakocie pomiędzy posiłkami – to superfoods może okazać się dla ciebie dobrym rozwiązaniem!
Chlorofil odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit oraz niezakłócone procesy trawienne, tworząc korzystną mikroflorę w przewodzie pokarmowym.
Znajduje się w nim aż dziesięć esencjalnych aminokwasów, które są nieodzowne w utrzymaniu dobrej kondycji, a także rozbudowie mięśni. Zwiększając ilość przyjmowanych kwasów aminowych, masz większą motywację do wysiłku fizycznego. To bez wątpienia niezbędny element, wpływający na chęć podtrzymania kuracji odchudzającej.
Decydując się na chlorofil na odchudzanie,dodatkowo wpływasz korzystnie na swoją kondycję psychiczną, ponieważ ten zielony barwnik zmniejsza poziom odczuwanego stresu. Mikroskopijna alga wpłynie więc także na twoje codzienne podejście do życia.
Jak stosować chlorofil na odchudzanie?
Chlorofil najlepiej spożywaj pod postacią sproszkowaną. W takiej formie jest najlepiej przyswajalny przez organizm. Dobierając produkt, zwróć uwagę na opakowanie. To superfoods powinno być umieszczone w pudełku nieprzepuszczającym światła. Wówczas nie straci swoich właściwości odżywczych.
Optymalna dawka wynosi od 3 do 5 gramów. W pojedynczej tabletce z chlorellą znajduje się jedna lub dwie dawki, z kolei w wersji sproszkowanej, jedna łyżeczka. W celu osiągnięcia spodziewanych rezultatów, chlorofil przyjmuj od trzech do sześciu miesięcy.
Chlorella: efekty odchudzania
Regularne przyjmowanie chlorelli doprowadza do pozytywnych przemian metabolicznych w organizmie. Główna zmiana dotyczy nadmiaru cukrów, które zostają wyeliminowane. Nie pojawiają się też kolejne ich zapasy, ponieważ osoba spożywająca chlorellę mniej podjada. Tym samym nie dochodzi do przyrostu tkanki tłuszczowej.
Zielony glon reguluje poziom cukru we krwi, a więc nie odczuwasz napadów głodu i masz większe szanse na utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Twój organizm otrzymuje wyłącznie najważniejsze produkty odżywcze i wykorzystuje je na bieżące potrzeby. Jednocześnie, nie ma on konieczności ich odkładania i magazynowania.
Dodatkowo, kiedy masz więcej zapasów energii, zwiększasz liczbę treningów. To powoduje dalsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Lepsza perystaltyka jelit oraz optymalny poziom błonnika, aminokwasów i witamin przynoszą sporo korzyści dla ciała. Dzięki temu zauważalne są efekty odchudzania.
Czy chlorofil odchudza?
Chlorella i znajdujący się w niej chlorofil to bez wątpienia wyjątkowo zdrowa żywność, o czym przekonuje już sam skład tej niewielkiej rośliny morskiej. Kiedy więc zamierzasz poprawić ogólną odporność organizmu, uwzględnij superfoods w codziennym jadłospisie. Jednokomórkowa, zielona alga jest prawdziwą „witaminową bombą”. Przekonasz się o jej potencjalne wyjątkowo szybko.
Dostarczając w jednym czasie do organizmu tak wiele substancji o charakterze odżywczym, nie będziesz długo odczuwać głodu. Natomiast, musisz mieć na uwadze, że samo spożywanie chlorofilu nie sprawi, że stracisz niechciane kilogramy. Musisz również pamiętać o zdrowej diecie oraz aktywności ruchowej.
Źródła:
[1] Vadalà M., Palmieri B., From algae to „functional foods”, Clin Ter. 2015;166(4):e281-300. http://www.seu-roma.it/riviste/clinica_terapeutica/apps/autos.php?id=1496
[2] Bohn T., Desmarchelier C., El SN., Keijer J., van Schothorst E., Rühl R., Borel P., B – Carotene in the human body: metabolic bioactivation pathways – from digestion to tissue distribution and excretion, Proc Nutr Soc. 2019 Feb;78(1):68-87. https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/carotene-in-the-human-body-metabolic-bioactivation-pathways-from-digestion-to-tissue-distribution-and-excretion/CAE419E20C28FDACB62F41CAF91DB646
[3] Panahi Y., Darvishi B., Jowzi N., Beiraghdar F., Sahebkar A., Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties, Curr Pharm Des. 2016;22(2):164-73. http://www.eurekaselect.com/article/71781
Dodaj komentarz