Buraki na odchudzanie to fundament diety wielu osób, które pragną szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów. Są warzywami niskokalorycznymi, bogatymi w cenne witaminy i minerały, a tworzony z nich sok może stanowić wsparcie dla wielu procesów zachodzących w organizmie. Co sprawia, że buraki będą idealne dla osób znajdujących się na diecie redukcyjnej?
Buraki – właściwości i kaloryczność
Burak to warzywo uprawiane i spożywane na całym świecie, które stanowi składnik różnego rodzaju diet – również tych odchudzających. Wynika to nie tylko z jego smaku, ale także licznych właściwości prozdrowotnych.
Jak się okazuje, burak stanowi źródło wielu związków bioaktywnych mających pozytywny wpływ na ludzki organizm. Zawiera cenne fenole, karotenoidy, kwasy organiczne (winne, jabłkowe i szczawiowe), a także betainę.
Co więcej, w składzie buraka znaleźć można mnóstwo witamin (C, A, E, K, a także kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę i niacynę) oraz minerałów (żelazo, wapń, potas, magnez i cynk). Wszystko to sprawia, że warzywo stanowi doskonałe uzupełnienie zdrowej diety.
Do najważniejszych właściwości buraka zaliczamy:
- działanie przeciwutleniające
- obniżanie ciśnienia tętniczego krwi
- łagodzenie stanów zapalnych
- przywracanie funkcji śródbłonka
- pozytywny wpływ na naczynia mózgowe
- poprawianie wyników sportowych
- zmniejszanie ryzyka artretyzmu i niektórych nowotworów [1]
Co więcej, spożywanie buraków polecane jest osobom chorującym na anemię, a także kobietom w ciąży i karmiącym.
Oczywiście to nie wszystko. Buraki są także warzywami niskokalorycznymi – w ich 100 g znajduje się zaledwie 30-40 kcal, co sprawia, że mogą być włączone do diety redukcyjnej.
Czy buraki tuczą?
Niska kaloryczność buraka sprawia, że nie należy on do warzyw tuczących. Może być spożywany przez osoby stosujące diety odchudzające – i to w większych ilościach.
Polecamy go zwłaszcza do sałatek, a także przyrządzania prozdrowotnych soków, które nie tylko dostarczą organizmowi wielu witamin i minerałów, ale również usprawnią proces odchudzania.
Pamiętaj – buraki, choć zdrowe i niskokaloryczne, posiadają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie są wskazane na dietach cukrzycowych i ketogenicznych.
Czy buraki przyspieszają odchudzanie?
Buraki na odchudzanie to świetny pomysł i dlatego są one bardzo często stosowane na dietach redukcyjnych. Wynika to nie tylko z niewielkiej liczby kalorii.
Okazuje się, że buraki stanowią źródło błonnika pokarmowego, który ma nieoceniony wpływ na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Do jego podstawowych zadań zaliczamy regulowanie pracy jelit, przyspieszanie przemiany materii oraz usuwanie z organizmu toksyn.
Dzięki temu z jednej strony działa przeczyszczająco i ułatwia trawienie pokarmów, a z drugiej stanowi wsparcie w przypadku zaparć, wzdęć oraz bólów brzucha, które mogą towarzyszyć osobom stosującym diety redukcyjne.
To jednak nie wszystko. Spożywając buraki, obniżysz poziom złego cholesterolu, usprawnisz pracę wątroby, a także usuniesz metale ciężkie z organizmu. Zawarte w nich minerały regulują też gospodarkę wodną i wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego.
Buraki – zwłaszcza w formie soku – stanowią również ważne uzupełnienie diet osób aktywnych, które poprzez ćwiczenia chcą spalić zbędną tkankę tłuszczową. Zawarte w nich azotany podnoszą wydolność organizm, umożliwiając poprawianie wyników sportowych. To również pozwoli ci szybciej uzyskać wymarzoną sylwetkę.
Buraki gotowane a odchudzanie
Jeżeli chcesz szybciej zrzucić zbędne kilogramy, włącz do swojej diety gotowane buraki. Mogą stanowić znakomite uzupełnienie dania głównego – zwłaszcza, że zjedzone przed mięsem pomogą wchłaniać białko, co będzie miało korzystny wpływ na budowę beztłuszczowej masy ciała.
To jednak nie wszystko. Gotowane buraki:
- przyspieszają metabolizm
- oczyszczają wątrobę z toksyn
- zapobiegają tworzeniu się komórek tłuszczowych
- pomagają usunąć nadmiar płynów z organizmu
- zwiększają wytrzymałość organizmu
Co więcej, dzięki wysokiej zawartości błonnika gotowane buraki skutecznie zaspokoją twój głód i ograniczą chęć sięgnięcia po przekąskę między posiłkami. Również to będzie miało nieoceniony wpływ na twoją dietę.
Zupa z buraka na odchudzanie – przepis
Jednym z najlepszych składników diety może być zupa z buraka na odchudzanie. To źródło błonnika, cennych witamin i minerałów, a także danie niskokaloryczne, które skutecznie zaspokoi twój głód.
Składniki na zupę z buraka:
- 0,5 kg buraków czerwonych
- 2 marchwie
- 2 pietruszki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki oliwy
- pestki dyni
Przygotowanie. W pierwszych kolejności obierz buraki, marchew i pietruszkę, a następnie ugotuj warzywa do miękkości. Potem pokrój paprykę, cebulę i jabłka, po czym podsmaż je na oliwie. Dokładnie zmiksuj wszystkie warzywa (np. w blenderze) i dopraw – solą oraz pieprzem. Górę powstałego kremu posyp pestkami dyni. Gotowe!
Sok z buraka na odchudzanie – przepis
Idealnym uzupełnieniem diety może być też sok z buraka na odchudzanie. To nie tylko sposób na szybszą redukcję wagi, ale również usprawnienie pracy układu krążenia, efektywniejsze dostarczanie tlenu i składników mineralnych do wielu narządów, a także podniesienie wydolności organizmu. [2]
Składniki na sok z buraka:
- 2 kg buraków
- 3 średniej wielkości jabłka
- 3 duże marchwie
Przygotowanie. Najpierw umyj jabłka i buraki pod bieżącą wodą, a następnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wkładaj je po kolei do sokowirówki i przelewaj co jakiś czas otrzymywany sok do naczynia (np. dzbanka). Powstającą piankę możesz usunąć, ale nie musisz tego robić. Pamiętaj, by do soku z buraka na odchudzanie nie dodawać cukru – i bez niego jest on wystarczająco słodki.
Jak często można jeść buraki?
Biorąc pod uwagę fakt, że buraki są warzywami niskokalorycznymi, nie musisz ograniczać ich ilości. Nawet spożywając 2-3 warzywa dziennie, nie będziesz przybierać na wadze.
Co więcej, buraki warto jeść regularnie, bo dzięki temu dadzą najlepszy efekt. Możesz np. codziennie pić wyciśnięty z nich sok albo spożywać je po ugotowaniu. Dzięki temu poprawi się twoja przemiana materii, zyskasz więcej energii i przyspieszysz proces odchudzania.
Pamiętaj – buraki zawierają szczawiany, które mogą zaostrzać objawy reumatyzmu, kamicy nerkowej albo dny moczanowej. Dlatego osoby cierpiące na te choroby powinny ograniczyć ich ilość. Podobnie jak osoby z niskim ciśnieniem – spożywanie zbyt dużej ilości buraków mogłoby w ich przypadku prowadzić do niedociśnienia.
Podsumowanie: czy buraki to dobry pomysł podczas odchudzania?
Tak – buraki na odchudzanie to świetny pomysł. Są niskokaloryczne, zdrowe i zawierają dużo błonnika, wpływając pozytywnie na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Są przy tym smaczne i można spożywać je w wielu formach, dostosowanych do twoich potrzeb i preferencji.
Pamiętaj jednak, że chcąc zobaczyć szybsze efekty odchudzania, powinieneś również zadbać o inne niskokaloryczne składniki diety oraz zapewnić sobie aktywność fizyczną. Tylko wtedy proces spalania tkanki tłuszczowej będzie przebiegał w sposób prawidłowy.
Źródła:
- Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients, 7(4), 2801–2822. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
- Zamani, H., de Joode, M., Hossein, I. J., Henckens, N., Guggeis, M. A., Berends, J. E., de Kok, T., & van Breda, S. (2021). The benefits and risks of beetroot juice consumption: a systematic review. Critical reviews in food science and nutrition, 61(5), 788–804. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32292042/
Dodaj komentarz